Risicoklasse
Risicoklasse, wat houdt dit concreet in?
Als je een hypotheek afsluit word je door de desbetreffende geldverstrekker altijd ingedeeld in een bepaalde risicoklasse. Wat houdt deze klasse precies in? In deze blog lopen we samen met jou door de verschillende onderwerpen die hierbij horen:
- Wat is de risicoklasse precies?
- Hebben jullie ook voorbeelden van zo’n risicoklasse?
- Kun je jouw risicoklasse zelf berekenen?
- Scheelt een lagere risicoklasse veel?
Wat is de risicoklasse precies?
Bij het kopen van een nieuwe woning sluit je vaak een hypotheek af. Bij de onderhandelingen over deze woning waarin je het onder andere hebt over de rentevaste periode, deelt de geldverstrekker je in in een bepaalde risicoklasse. Hierdoor heeft de geldverstrekker inzicht in hoeveel risico ze lopen.
De risicoklasse is de verhouding tussen de hoogte van de hypotheekschuld en de waarde van de woning. Dit bepaalt ook samen met de rentevaste periode de rente over de hypotheek. Je hypotheek rente wordt lager als je lager wordt ingedeeld in de risicoklasse.
Hebben jullie ook voorbeelden van zo’n risicoklasse?
Hoe jij wordt ingedeeld hangt dus af van een aantal factoren die aan bod komen bij de hypotheek onderhandeling. Hoe lager de indeling, hoe lager je hypotheekrente. Hieronder hebben we een klein voorbeeld van zo’n indeling:
Voorbeeld van een risicoklasse-indeling:
- Hypotheek voor 100% van de woningwaarde: 0,5% hogere rente;
- Hypotheek voor 75% van de woningwaarde: 0,25% hogere rente;
- Hypotheek voor 55% van de woningwaarde: geen renteopslag.
* De risicoklasses verschillen per bank
Kun je jouw risicoklasse zelf berekenen?
Je kunt jouw risicoklasse zelf berekenen met een handige rekensom: je neemt de hypotheeksom en deze deel je door de marktwaarde. Je krijgt dan een getal dat je vervolgens vermenigvuldigt met 100. Op die manier kom je achter je risicoklasse.
Hoe ziet dit er in de praktijk uit?
Hypotheeksom: 450.000
Marktwaarde: 600.000
450.000 / 600.000 *100 = 75%
Door deze berekening te maken kun je in de tabellen van de geldverstrekker opzoeken in welke klasse je wordt ingedeeld.
Maar, hoe kom ik achter de waarde van mijn woning?
Voor de berekening van je risicoklasse moet je natuurlijk wel eerst de waarde van je woning achterhalen. Hier kun je achter komen door een nauwkeurige taxatie te laten doen. Bij de Keizer zijn we gespecialiseerd in nauwkeurige taxaties.
Scheelt een lagere risicoklasse veel?
Scheelt een lagere risicoklasse erg veel? Een hoge of lagere risicoklasse kan soms wel 0,5% aan hypotheekrente schelen. Bij de ene hypotheekvorm scheelt dit wel meer dan bij de ander. Neem bijvoorbeeld de aflossingsvrije hypotheek. Hierbij is een lagere risicoklasse belangrijker dan bij een annuïteitenhypotheek.
Meer informatie over riscoklasses?
Wil je meer informatie over de risicoklassen, of ben je geïnteresseerd in een nauwkeurige taxatie van je woning? De Keizer makelaarsgroep staat voor je klaar! Je kunt ons contacteren via de contactpagina op onze website, of uiteraard bij ons langskomen op kantoor.